Η ατροφική κολπίτιδα, γνωστή και ως ατροφία κόλπου ή κολπική ατροφία, συνδυάζει την ατροφία με την φλεγμονή του κόλπου λόγω διατάραξης της φυσιολογικής μικροχλωρίδας στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ξηρότητας, λέπτυνσης και ερυθρότητας στον κόλπο και στο δέρμα γύρω του. Πρόκειται για μια σύνθετη κατάσταση που προκαλείται από μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, συνήθως μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, παρατηρείται μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις (όπως η αφαίρεση ωοθηκών), μετά τον τοκετό ή κατά το θηλασμό καθώς και σε γυναίκες που υποβάλλονται σε αντιοιστρογονικές θεραπείες, χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες.

Οι γυναίκες με ατροφική κολπίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα χρόνιων κολπικών μολύνσεων και προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης, η ατροφική κολπίτιδα μπορεί να καταστήσει οδυνηρή τη σεξουαλική επαφή. Έως και το 40% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ατροφικής κολπίτιδας.

Συμπτώματα ατροφικής κολπίτιδας

Η ατροφική κολπίτιδα είναι συνηθισμένη κατάσταση. Σε μερικές γυναίκες, τα συμπτώματα είναι δυνατόν να εμφανιστούν λίγο πριν ή κατά τα έτη που οδηγούν στην εμμηνόπαυση. Σε άλλες γυναίκες, τα συμπτώματα μπορεί να μην εκδηλωθούν μέχρι και χρόνια αργότερα ή ποτέ και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων

 • σμίκρυνση και σύσφιξη του κόλπου

 • κολπική ξηρότητα

 • φλεγμονή

 • περιστασιακή σταγονοειδή αιμορραγία

 • κολπικές εκκρίσεις

 • φαγούρα (κνησμό) του αιδοίου

 • δυσφορία ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή

 • ούρηση με αίσθημα πόνου ή καύσο

 • πιο συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

 • ακράτεια ούρων

Αιτία της ατροφικής κολπίτιδας

Η αιτία της ατροφικής κολπίτιδας είναι η μείωση των οιστρογόνων στον οργανισμό. Χωρίς οιστρογόνα, ο κολπικός ιστός λεπταίνει και στεγνώνει. Γίνεται λιγότερο ελαστικός, πιο εύθραυστος και τραυματίζεται ευκολότερα.

Παράγοντες κινδύνου ατροφικής κολπίτιδας

Ορισμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλες να εμφανίσουν ατροφική κολπίτιδα. Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν από τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Επιπλέον, οι καπνίστριες τείνουν να εισέρχονται στην εμμηνόπαυση νωρίτερα από τις μη καπνίστριες, καθώς το κάπνισμα επιβαρύνει το κυκλοφορικό, μειώνει τη ροή του αίματος και περιορίζει την ποσότητα του οξυγόνου σε αυτό.

Πιθανές επιπλοκές

Οι συνηθέστερες επιπλοκές της ατροφικής κολπίτιδας είναι:

 • κολπικές λοιμώξεις από βακτηρίδια και μυκητιάσεις

 • αλλαγές στο όξινο περιβάλλον του κόλπου

 • εκδορές των τοιχωμάτων του κόλπου

 • έλκη στα τοιχώματα του κόλπου

 • κίνδυνος ατροφίας του ουροποιητικού συστήματος

 • αιμορραγία κατά την συνουσία

Διάγνωση της κολπικής ατροφίας

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε ασυνήθιστη αιμορραγία του κόλπου, αίσθημα καύσου, πόνο ή δυσπαρευνία (επώδυνη σεξουαλική επαφή) ακόμα και με λίπανση, ώστε να αποφύγετε τις πιθανές επιπλοκές.

Ο γιατρός σας θα σας υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας. Μπορεί να σας ρωτήσει τι είδους προϊόντα χρησιμοποιείτε για την ευαίσθητη περιοχή, καθώς ορισμένα αρώματα, σαπούνια, αποσμητικά, λιπαντικά ή σπερματοκτόνα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επίσης, μπορεί να προβεί σε πυελική εξέταση ή/και να εξετάσει τα γεννητικά σας όργανα για φυσικά συμπτώματα ατροφίας, όπως:

 • χλωμή, λεία κολπική επένδυση

 • απώλεια ελαστικότητας

 • αραιή ηβική τρίχα

 • λεπτά εξωτερικά γεννητικά όργανα

 • τέντωμα υποστηρικτικού ιστού της μήτρας

 • πρόπτωση πυελικού οργάνου (εξογκώματα στα τοιχώματα του κόλπου)

και να σας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις.

Πρόληψη και τρόπος ζωής

Κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να περιορίσουν ή και να αποτρέψουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η χρήση χαλαρών ενδυμάτων και εσωρούχων από βαμβάκι επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα γεννητικά όργανα, καθιστώντας τα λιγότερο ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιπλέον, η καλή γενική άμυνα του οργανισμού βελτιώνει και την ανταπόκριση του κόλπου στους παθογόνους μικροοργανισμούς, συνεπώς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν είναι η ποιότητα διατροφής, η ανάπαυση, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η σεξουαλική δραστηριότητα. Εξάλλου, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή των συμπτωμάτων της ατροφικής κολπίτιδας. Η σεξουαλική επαφή ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος προς τον κόλπο και διεγείρει τη φυσική υγρασία, κάτι που διατηρεί τα γεννητικά όργανα πιο υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Θεραπεία της ατροφικής κολπίτιδας

Είναι δυνατόν να βελτιώσετε την κολπική σας υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Η θεραπεία μπορεί να εστιάσει στα συμπτώματα ή στην υποκείμενη αιτία, αποσκοπώντας στην:

 • αναπλήρωση των χαμηλών επιπέδων των οιστρογόνων με Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (τοπικά ή από του στόματος).

 • εξαφάνιση (ή έστω μείωση) του τοπικού ερεθισμού κατά την σεξουαλική επαφή με την χρήση τοπικών λιπαντικών.

 • ενυδάτωση του κόλπου με τοπικά ενυδατικά.

Η χορήγηση οιστρογόνων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες όπως φλεβοθρόμβωση και κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, οι πάσχουσες από ηπατική νόσο, καρκίνο της μήτρας και του μαστού ή υπέρταση, δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν οιστρογόνα. Ακόμα, δεν επιτρέπεται η κολπική χρήση των οιστρογόνων σε γυναίκες κατά την περίοδο του θηλασμού.

Η χρήση τοπικών λιπαντικών με σκοπό τη μείωση ή απάλειψη του τοπικού ερεθισμού κατά τη σεξουαλική επαφή έχει εξαιρετικά βραχεία δράση.

Τα κατάλληλα τοπικά ενυδατικά μέσα μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό στη θεραπεία της ατροφικής κολπίτιδας. Είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα τοπικό ενυδατικό μέσο για την αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος του κόλπου. Ένα προϊόν με μεγάλη περιεκτικότητα σε υαλουρονικό οξύ μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια, σε βάθος ενυδάτωση της κολπικής βλεννογόνου και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της ατροφικής κολπίτιδας.

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και μπορεί να συμβάλλει στην ενυδάτωση και επαναφορά της φυσικής ισορροπίας του κόλπου. Το GYNORM, ιατροτεχνολογικό προϊόν υψηλής καθαρότητας σε μορφή γέλης, διαθέτει μεγάλη συγκέντρωση σε υαλουρονικό νάτριο (5 ml κατ’ όγκο) και υψηλό μοριακό βάρος (πάνω από 2.000.000 Daltons), που το καθιστούν την κορυφαία επιλογή στη θεραπεία στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας και τη διαρκή ανακούφιση από τους ερεθισμούς, τον κνησμό, το αίσθημα καύσου και τον πόνο, χωρίς παρενέργειες.

Το GYNORM πωλείται σε επιλεγμένα φαρμακεία και είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Ενδείκνυται για ατροφικές και δυστροφικές καταστάσεις του κόλπου, την ξηρότητα λόγω γήρανσης που οφείλεται σε έλλειψη οιστρογόνων, καθώς και για άλλες περιπτώσεις κολπικής ξηρότητας και συναφών συμπτωμάτων (λόγω συχνών υποκλυσμών, διεργασιών με σύριγγες, γαστρικών διαταραχών, χορήγησης αντιβιοτικών, ορμονών, αντισυλληπτικών κτλ). Η συνιστώμενη δόση για την ξηρότητα της κολπικής βλεννογόνου είναι 5 ml, 1-2 φορές την ημέρα, μέχρι την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το GYNORM παρασκευάζεται στην Ιταλία (CE) από την Diaco Biofarmaceutici. Υπεύθυνος κυκλοφορίας: BlueMed Healthcare Products.