Η σεξουαλικότητα μπορεί να αποτελεί σημαντικό μέρος μιας ευτυχισμένης και υγιεινής ζωής. Μέχρι πρόσφατα, οι ιατρικές εταιρείες αφιέρωναν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους προσανατολίζοντας την έρευνά τους στην ανάπτυξη προϊόντων και φαρμάκων που αντιμετωπίζουν κυρίως την ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία. Εντούτοις, αν ο στόχος είναι μια καλύτερη σεξουαλική ζωή για όλους, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες των γυναικών καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που τις αφορούν, όπως η κολπική ξηρότητα.

Σαφώς μια γυναίκα μπορεί να υποφέρει από κολπική ξηρότητα σε οποιαδήποτε ηλικία. Συμβαίνει όμως συχνά το πρόβλημα να συνδέεται μόνο με την εμμηνόπαυση: στο συγκεκριμένο στάδιο της ζωής τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και ένας από τους ρόλους των οιστρογόνων είναι να διατηρούν τα τοιχώματα του κόλπου ενυδατωμένα και υγιή.

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έδωσαν στους άνδρες τη δυνατότητα να διατηρήσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή σε βάθος χρόνου. Αυτό δημιούργησε δικαιολογημένα την εντύπωση πως ο κλάδος της ιατρικής αντιμετωπίζει άνισα το ζήτημα. Αυτές οι φαρμακευτικές πρόοδοι για τους άνδρες δημιούργησαν προβλήματα σε πολλές γυναίκες που παρουσιάζουν χρόνια ξηρότητα του κόλπου, γεγονός που καθιστά την ανταπόκριση στις αυξημένες προσδοκίες των συντρόφων τους πιο δύσκολη. Οι σωματικές (αλλά και οι πιθανές επακόλουθες ψυχολογικές) ενδείξεις που συνδέονται με την ξηρότητα του κόλπου μιας γυναίκας μπορούν να οδηγήσουν άμεσα στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χρειαστεί κολπική ενυδάτωση.

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική. Τα συμπτώματά της  περιλαμβάνουν

  • ερεθισμό

  • κνησμό

  • αίσθημα καύσου

  • πόνο

κι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε

  • ατροφική κολπίτιδα

  • αιμορραγία

  • ουρική δυσφορία

  • λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης

  • δυσπαρευνία (επώδυνη σεξουαλική επαφή)

Εάν κάποια γυναίκα παρουσιάζει μερικά από αυτά τα σημάδια ή τα συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η σεξουαλική της ζωή. Πολλές γυναίκες αναβάλλουν την αναζήτηση θεραπείας συχνά λόγω απροθυμίας να μιλήσουν για το θέμα αυτό, αλλά και λόγω της έλλειψης προσοχής, μέχρι πρόσφατα, από τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η αποδοχή του προβλήματος και η αναγνώριση των συμπτωμάτων της ξηρότητας του κόλπου είναι το πρώτο, απαραίτητο βήμα. Η απόφαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι το αμέσως επόμενο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές σε αυτή την κατεύθυνση, με ποικίλα αποτελέσματα.

Πολλές γυναίκες επιλέγουν ένα καλό λιπαντικό μπροστά στην προοπτική μια ξηρής, οδυνηρής σεξουαλικής επαφής. Αυτό μπορεί να προσφέρει κάποια βοήθεια συμπληρώνοντας προσωρινά μόνο τη φυσική λίπανση του σώματος και δρώντας για λίγο ανακουφιστικά. Πρόκειται όμως για μια εντελώς πρόσκαιρη λύση με αυστηρά βραχυπρόθεσμη δράση.

Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (HRT), καθώς και η Θεραπεία Ορμονικής Αντικατάστασης (ΒΙΟ-HRT), αποτελούν συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες, ειδικά για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η θεραπεία με ορμόνες δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις και παρουσιάζει πιθανούς κινδύνους, όπως θρόμβωσης του αίματος και ταχύτερης ανάπτυξης του πρώιμου καρκίνου του μαστού.

Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται πλέον στις επιλογές χωρίς ορμόνες. Τα τοπικά ενυδατικά μέσα μπορούν να προσφέρουν μακροχρόνια, σε βάθος ενυδάτωση της κολπικής βλεννογόνου και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της ατροφικής κολπίτιδας ή της κολπικής ξηρότητας. Είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης.

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και συμβάλλει στην ενυδάτωση και αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος του κόλπου. Το GYNORM είναι ένα γυναικολογικό ιατροτεχνολογικό προϊόν υψηλής καθαρότητας σε μορφή γέλης. Η υψηλή συγκέντρωση του GYNORM σε υαλουρονικό νάτριο (5 ml κατ’ όγκο) και το υψηλό μοριακό του βάρος (πάνω από 2.000.000 Daltons) το καθιστούν την κορυφαία επιλογή στη θεραπεία στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας και στη μακροχρόνια ανακούφιση από τους ερεθισμούς, τον κνησμό, το αίσθημα καύσου και τον πόνο, χωρίς παρενέργειες.

Το GYNORM πωλείται σε επιλεγμένα φαρμακεία και ενδείκνυται για ατροφικές και δυστροφικές καταστάσεις του κόλπου και της ξηρότητας λόγω γήρανσης που οφείλεται σε έλλειψη οιστρογόνων, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις κολπικής ξηρότητας και συναφών συμπτωμάτων (λόγω συχνών υποκλυσμών, διεργασιών με σύριγγες, γαστρικών διαταραχών, χορήγησης αντιβιοτικών, ορμονών, αντισυλληπτικών κτλ). Είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Η συνιστώμενη δόση για την ξηρότητα της κολπικής βλεννογόνου είναι 5 ml, 1-2 φορές την ημέρα, μέχρι την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το GYNORM παρασκευάζεται στην Ιταλία (CE) από την Diaco Biofarmaceutici. Υπεύθυνος κυκλοφορίας: BlueMed Healthcare Products.